Förberedelser är i full gång

JO så är det ju.... Arrhhh.. det är med blandade känslor, verkligen...
 
Redan när det var betalt och klart kände jag hur jag började nervösa mig som Kjell Enhager säger. Jag sa till mig själv:- Ok Janet, nu nervösar du dig som faan! Alllt va du kan! Rejält! NEJ bättre kan du! Meeer! sen blev det så himla jobbigt att nervöa sig lixom. Man blev ju trött. Så fortsatte det så några dagar. Sen va de inge kul o nervösa sig mer. Nu är det väl eg mer exalterad över att det ska bli av, känns det som. Kommer nervöseriet tillbaka ska jag försöka göra samma sak igen, säger till mig själv att nervösa mig som faan helt enkelt så är det kanske inte lika fränt att va nervös då..
 
Hahaha, tappar fokus när jag tänker.. det är en annan sak som kännetecknar att hjärnan är någon helt annan stans.  Men iaf...
 
Hur förbereder jag oss då?
 
Jag börjar alltid baklänges, dvs vid träningsdagarna. Fast jag har nu insett att jag behöver eg tänka på dagen efter vi kommit hem. Kjelle säger at man ska inte bara nå toppen, man ska ner oxå..Fan.. jag har missat det igen.. Gjorde samma miss när jag studerade, räknade bara fram till jag skulle tenta och inte till 2 dagar efter.. sket med..
 
Jo, jag har börjat lägga ihop min kost inför dagarna vi kommer vara borta. Grönsakssoppa, chiagröt, frukt, nötter, ev baka mitt nya bakverk som är så nära kärleksmums/mockarutor det går att göra en kaka utan gluten/vitt socker/mjölk/soja fri. Vad mer? Jo, smootiesar barnvarianten supersmidig snabb energi precis efter ridning så blodsockret stannar kvar. Jag vill inte ha typ bröd och sånt med mig, det bara fyller tarmen och kan göra det oroligt.
 
Jag har fått tag på antiinflammatioriska plåster som jag testar och det verkar peppar än så länge fungera riktigt bra. Även gurkmeja och svartpeppardroppar. Jag har hormonplåster hemma och även fler B12 där jag kommer spruta på torsdagen innan så jag kommer vara ganska högt i b12 under helgen.
 
Vi kommer sova i bilen så renskinnet ska med och marinoull filten. Kläder som ullbyxor, marinoullställ med mommens hemmastickade ulltröja såklart. Regnkläder. vi kommer göra 4 uppsättningar påsar med schabrak och sadelgjordar. Är det regn är det lättare att bara byta än för oss att lägga energi på att rengöra spännena till nästa ridtid, bara lägg tillbaka i kassen och ta nästa kasse, end of story. Troligen kommer jag göra lika dant med kläderna till mig, ha 4 färdig uppsättningar i påsar så man har torra kläder ant att byta med eller rida i.
 
Uffe kommer lämnas på Charlottenlind då vi inte finner någon lösning till honom här hemma, känns skit att behöva lämna honom. Det är inte dyrt men det springer iväg i pengar såklart. Han har varit hos Lottie förr när vi inte hade egen vibba så han känner igen sig garanterat. Men skulle ändå velat ta med honom för min sinnesfrid och kontrollbehov.
 
Exito har börjat köras in för att klara två pass a 30 min/dag med  1 till 2 ggr/v fram tills vi åker. Än så länge verkar det funka. Det enda som jag inte får att funka det är att rida 30 min på ridbana med galoppinslag om de är ett medeltempo. Då får han kännig i hf, så.. Fram tills träningshelgen kommer jag endast rida på slingan, rida ut och träna eller göra skrittövningar och handarbete på ridbana men ingen galopp på ridbanan för att riskera något. Vi vet ju där kom en atros-nibb efter olyckan och för att hålla den så lugn det bara går (den har inte varit aktiv sen vi tog av skorna men verkar ändå kännas och belastar på något vis) får jag nog välja mina stunder helt enkelt.
 
Han behandlades med akupunktur i går av Alternative Healthworks och han kommer behandlas en gång till innan vi åker. Igår gick vi åter på hans rotation i bålen. Vi har under dessa 1.5 åren skalat och skalat på symtom efter olyckan och vi har börjat komma ner till kärnpunkterna nu. vä sida länd och rotationen i bålen samt vävnadsskadan samma sida. 
När jag rider i den ena sadeln slår han upp ländryggen så den sadeln kommer gå ut till försäljning till min stora sorg, snyft men så är det och Lindah.se tränade jag för förra fredagen lärde mig ett knep att lossa på spänningen som blir av rotationen i hö manke och bog, genom att pressa min knoge mot hans halsmuskulatur under ritt, vilket gav ett ok resultat.
 
I morgon fredag är det dags för en ny Norah träning. Vi får se hur pigg han är. Om han är lite halvt avslagen kommer jag bara jobba honom för hand. Om han är pigg blir det att rida. Men magkänslan säger-för hand. Vi får se...
 
Jag fortsätter göra min morgonträning med mina övningar som töjer och stretchar kroppen med koordinations övningar. Idag har jag och Uffe gått 8 km runda vilket kändes helt ok. Under träningshelgen kommer jag inte ha utrymme att träna något pga att det blir för stor påfrestning för mig, men fram tills dess måste jag hålla min fysik så god jag bara klarar och ha koll på syreupptagningen.
Glutamine, Kreatin, BCAA, Q10, Hyaluronsyra, dropparna, antiinflammationsplåstret och Alka Mine som är en liiiten tepåse-lookalike man lägger i vatten som avsöndar kalk/magnesium och silver i vattnet tillsammans med corallsand (inte bruten corall utan som lossnar i stormar etc) kommer jag fortsätta med för att ge min mage bästa förutsättningarna och musklerna de bästa förutsättningar för att transportera syre med B12. Ättider, sovtider, andningsövningar så det kommer på rutin. Jag har fått mina ridtider för dagarna vilket är ok, förutom kanske sista dagen då ligger min tid till 15.00 så ev hoppar jag över den om han känns vissen.
 
Mentalt då. Jo, jag känner mig klar och bestämt mig för vad jag kommer vara nöjd med, var jag själv lägger ribban. Jag kommer inte ha fokus på någon annan och tyvärr kommer jag inte ha utrymme att vara social i den bemärkelsen som andra kan, det gör ont men det är bara att gilla läget om jag ens ska ha en chans. Stefan testgroomar här hemma, vilket han gör riktigt bra. Exito och han kommer bra överens. Men jag kommer får skriva små lappar till honom ändå och märka alla påsar med allt.
Jag spånar fortfarande på om jag ska göra ett videomess till Arne för att göra en kort 1.5 min beskrivning av exito och mig då det är första gången han träffar oss. Jag vill ju inte det ska gå över styr. 
 
En annan knut att lösa är hur vi ska göra med att Exito kommer stå boxad i väldigt många timmar under denna helg. Han klarar det ju knappt här hemma, hur gör vi bäst för hans kropp där? Lasern kommer ju åka med självklart och han kommer få extra med rödbeta och troligen även öka MD Movern dessa dagarna.
 
Ja, mkt att planera. Jag har inte börjat skriva medtagningslista än, det är helt bestämd i huvudet men det är för mkt än som måste "redas ut" känner jag. 
 
Japp.. Jag vet att jag är ute på halt väglag, över min kant, hoppat i fel båt men som min nyfunna bekant Josephine-Nathalie sa igår:- Ibland måste man även göra det för att se vart man står.. Det har hon så rätt i.
 
Jossan kommer hit nästa vecka med sin Bonito som råkade trilla ner för en klippkant i hagen och skada sig rejält. Vi ska utbyta erfarenheter pm skador men Jossan ska även hjälpa mig med coaching då hon är livs/ryttarcoach och mental tränare men även hjälper ryttare till känsla och kontakt i ridning. 
 
Jag ser mycket fram mot måndag-onsdag nästa vecka. Jag kommer berätta mer om det mötet senare.
 
Nu ska jag passa på att ta en välbehövlig vila innan lunchen bjuder på rödbetsbiffar med ångkokta grönsaker. Eftermiddagen ska jag fortsätta studierna om tarmbakterier via Soki Chois bok Kimchi och kambocha. 
 
Jag väntar 5 intensiva dagar. Jag har valt att acceptera dom för det är en extrem förberedelse inför träningshelgen. Om det inte går är det fortfarande gott om tid för återhämtning innan kursen.
 
Fredag Norahträning
Lördag Sticksträning DKA
Söndag Flyinge Tristan Tucker och kur dressyr SAAB Grand Prix
Måndag Jossan kommer
Tisdag Träna för Jossan
Onsdag Jossan avslut inkl KS behandling Charlottenlind
 
 
Min fråga till dig: Vad förbereder du dig på och hur ser din plan ut?

A shity day

 
Nä inte buljong... Athenas vattenskål.. man kan ju undra hur i helsicke en vattenskål kan se ut så där?? Aldrig hÄnt! En hundmatbit trillat i lösts upp.. suck så ääärrcghhlihgtt..
 
 
Klädseln 06.20... dottern tycker jag klär mig föör jä..it.. vaddå? Byxa, tröja efter väder ..o tofflor? Vad mer lixom?
 
 
Någon har lärt någon att man kan kissa när man vibbar. De släpper gott i blåsan serru.. jooråsåattee..
 
SUCK
 
 
.. varpå någon nr1 forsätter skvätta så det var bara o hämta spån för det rann preeciiis över allt..
 
 
O SEN tyckte någon nr2 att han behövde kissa IGEN sådär härligt nära motorn på skrittis, stänkte ner minsann alla väggarna... undrar om de mäter vem som har längst stråle?? Seriöst!???!! Hur mkt kan man kissa som häst?
 
 
 
Så kan det se ut efter några varit här.. skjut mig.. 
 
Trött som en snuttefilt en decemberdag asar jag fötterna efter mig, av en händelse kastar jag ett öga på det jag gissar ska se ut som en häst..
 
 
 
 I gave up.. what a shity day..
 
Sökes: stallskötare till två pissenissar mottages med omedelbar verkan...Eller vill du ta dom med dig hem funkar det oxå...

Analysens dag

Japp! Jag erkänner..Jag har en bestämd åsikt ibland, den kvarstår tills motsatsen bevisats. Dock har jag sällan en åsikt om jag inget vet om ämnet, då ser jag till att förkovra mig och efter det fatta ett beslut vad jag tycker för eller emot.. eller mittemellan.. Men det kan ta tid. Men det bästa är ju att man ändå lär sig så otroligt mkt av att tycka en del och att utforska framför allt. Tänk, ibland kan man faktiskt ändra sig, bara så där, för någon bevisar motsatsen. Den där någon är oftast hästarna själva.
 
Jag tänkte dela med mig lite av för eller emot idag.. eller mittemellan.
 
Klassikern.. Skor vs utan/boots-ich dvs nån form av hoveslag
Under alla år jag haft häst har jag haft skor, utan att tveka vid ridning. Mja, jo nästan. Islandshästarna skoddes av i november, gick ut på vinterbete till halva februari. Resten av halvan sattes det lugnt igång i skritt. På den tiden var det nästan alltid snö i februari vilket det ju inte är nu alltid, men iaf då skrittades de första veckorna utan skor. När den värsta snö och is lagt sig skodde man på och då ökades hastigheten. Jättebra. Det fanns inget som hette boots på den tiden inte. Möjligen silvertejp och lammskinnshanske..
 
Och så har jag fortsatt även om jag haft "vanliga" hästar nu i 12 år tror jag det är. Men så kom då Exito till Ljungagård. Gick bra att vara skodd fram tills olyckan. Han sattes igång med boots då det var extremt sparsamt han aktiverades och kort tid men när vi ökade mängden och längden valde jag ändå att ta till skor. Rätt och slätt helt ärligt, jag var så fed up på dessa förbaskade gummitofflor att trä på/av tvätta, byta muttrar osv. GAH!!!
 
Men.. Det gick inte.. Han blev halt efter 8 dagar med skor. Vi vet inte varför eller vad det beror på, det kan eg kvitta. Han skoddes av i väntan på avlivning. Men så piggnade han till! Och där är vi nu. Utan skor och verkar än så länge fungera under kontrollerade former givetvis. Öllöv har kommit men jag vågar inte gör ett skit om jag ska tala från hjärtat. Jag får svära över dessa gummitofflor och vara glad så länge han mår ok. Vi vet ju det kan vara över vilken dag som helst.
 
Här ser man ju fördelen med boots. En skadad häst kan vara smärtfri och fungerande. Jag har därför ställt mig mittemellan. Ja, till boots för de som behöver.
 
Barfota helt då? Asså seriöst?!! Det är ju bara de som ingår i bettlöst bomlöst huvudlöst-kategorin, hävdade jag som Silverbjälke innan. Så fick man sig en näsbränna. Har sett väldigt många hästar som går alldeles utmärkt barfota. Fritidshästar som tävlingshästar faktiskt. 
 
Jag har utvecklat min kunskap inom alternativa grenar, kanske de inte kräver lika .. ah.. vad ska jag säga.. mkt slitage, hästarna av annan modell? Dock är det otroligt mkt vändlingar och tvärningar så eg borde det slita mer.. Men.. aa.. nä.. jag har fått mig en näsbränna. Vissa hästar klarar sig alldeles utmärkt barfota oxå. Kanske underlag och hastighet har betydelse? Intressant att fundera över..
 
Skor uteslutet nu? NÄ, verkligen inte. Men jag tror att jag vänt på mitt synsätt. Från att vara skor först till barfota sist, till att säga testa barfota först och se var din aktivitetsgrad kommer ligga och utgå från det om skor behövs eller ej. En annan sak, hornet avgör om det kommer funka. Tex har Uffe problem med sin mage vilket gör att hans hovkvalitet inte är lika bra som Exitos. Uffe hade helst varit barfota men då hans horn är så svakt går det bara inte och han har ett rörelsemönster som ger ett extremt slitage på utsida bakhov och gör de helt skeva. Vilket gör det svårt för honom att vara skodd oxå.
 
Men håller på att utforska om det finns alternativ även för honom helt enkelt och jag tror jag funnit 2-3 olika lösningar att testa. Mer om det i senare inlägg.
 
 
 
Lösdrift vs på box varje natt
 
Jag är lösdriftsskadad som jag kallar det, ingen står på box här "bara för att". Då ska de va dåligt väder, en tidig träningsmorgon och jag inte vill rida en blöt häst, stormbyar eller fullständigt snökaos. Att ha boxat innan träningsmorgon är dessutom världelöst eg för är det nån gång man har stela hästar så är det bannemej då. När det är storm vill hästarna helst vara ute, inte gå in i grottan herregud, människa suck på mig.. (flåt då)
 
Jag har aldrig och kommer aldrig se vitsen med box. Jo, för de som arbetsrider dvs vallar djur eller arbetar på en åker 8 h/dag, självklart ska de vila, inget snack om det. Men.. hur många gör det? Nä, inte så många. Sen förstår jag det praktiska i det, säkerheten i det och tex hästar i rehab behöver få vila, unghästar behöver lära sig va själva eller sjukplats. Absolut ska box finnas och användas vid behov, men jag kommer aldrig förespråka daglig boxande bara för att.. svar nej från mej...
 
 
Tycka att min häst kan ridas över allt vs anpassa ridunderlag till häst och träningsform
 
Ja, .. suck.. Att vara uppväxt i Islandshästvärlden har verkligen varit en skyddad verkstad. Allt var möjligt utan större bekymmer.. Tja, det kan väl alla? och kunde dom inte var de loosers, så enkelt var det.. 
 
Men.. Där har jag fått mig en näsbränna, helt klart. Islandhästar och raser med fler gångarter än tre, klarar ofta en ganska karg terräng, De kan flytta sin vikt ganska snabbt mellan sina ben och göra sin fotförflyttning annorlunda så minimal belastning sker på ett ben åt gången. Tregångshästar har en förmånga att går de så går de.. Har de satt ner höger framben har de satt ner höger framben och då fullföljer man det heeela vägen ut, sen om kotan går i backen, en sena går av, spelar ingen roll. Höger framben vare.. Tregångare.. suck
 
Detta har jag blivit införstådd med och har ändrat min syn. Nej, det går inte att rida alla typer av hästar över allt, var jag vill.
 
Nästa är ju oxå temprament, avel och högt i blod. Nä, jag har oxå insett att alla kan inte galoppas över allt sjövilt som en Islandshäst kan. Ett varmblod på 600 pannor har ganska mkt muskler att sätta in som då dessutom gör byten i vartannat dvs har en bakdel med lustgas och en lång hals att spjärna med. Om vi då tänker oxå att de dessutom envisas med att hööööger framben ääär det så är ju skaderisken ökad med sisådär 2000% eller nått.. Iberiska hästar då? Ja, de är avlade för att möta tjurar, så en cykel eller barnvagn kan tas för en tjur och då åker bakdelen in i rappet och man får sig ett sidokast. Oftast är de hästarna visst snälla, men det är väl alla hästar? Ingen gör väl det för att vara dum? Betyder det att man aldrig ska rida ut? Givetvis inte, men under anpassade former, träning och underlag, sällskap etc. Man får helt enkelt lära sig vem sin häst är och vad den behöver för att må väl inte bara förutsätta.
 
Skador och rehab då? Precis, här är en annan kategori. De kan inte heller ridas över allt. Om de inte kan det då, är de lixom fel på dom då? Ja, kanske om man är inriktad på tex hoppning och hästs skador går upp vid hoppning, då har den hästen ju blivit "fel" för vad människan vill att den ska göra. Vissa sjukdomar/skador gör att de måste vara ett visst underlag för att de ska må väl. Vad ska man göra om det händer just min eller din häst? Ja, min har det ju hänt så jag vet ju vad jag gör, men vad gör du?
 
Vår vän Anna Maria Andersson som arbetat i galoppvärlden i hela sitt liv, sa för länge sen att ingen galopphäst säljs utan att ägaren talat om vilken banmaterial den gillar bäst, om det finns en skada/smärta att ta hänsyn till. Då vet man och då kan man lätt hjälpa hästen att hålla oxå. Inte som i ridvärlden, hugger varandra i ryggen och är oärliga. Nä, tänka på hästens bästa. Någon annan kanske kan ge hästen det liv den behöver för att må bra om du inte kan det, men berätta då hästens historia.
 
 
 
Ridstilar olika eller desamma?
asså.. funderar.. den som säger att all ridning är detsamma.. funderar.. ahhh.. jag vet inte.. den har nog inte testat tillräckligt många olika grenar än för att ens kunna uttala sig. Alla vill vi ha snälla, arbetsvilliga hästar så långt är det ju lika. Men visst vill vi ha hästar som matchar det ändamålet vi ämnar testa, tex hoppning, eller valla kor? Rids hästarna verkligen på samma sätt? NÄ.. inte om du frågar mig. 
 
Det märks extremt mkt nu när man tittar in i vapenkonsten. Visst är det drag av dressyr, samling, extremt lydnad etc etc men hjälpgivningen och på vilket sätt man gör det, huvudplacering, energi, centrumplacering, gångarters utseende, mja.. nä... 
 
Jag tycker det är tjusningen med att det finns olika raser och olika grenar. Det gör ridningen så stor och intressant, lärorik på många sätt. Men tyvärr håller man på att avla bort mkt av detta fantastiska idag. Det heter tävling och pengar inkl människans dumhet och girighet på djuret hästens bekostnad. DET tycker jag är extremt jobbig. Jag tycker det är sjukt onödigt. Att man korsar hästar för att få hållbarare ras, det köper jag, men att göra det eller att en viss ridstil ska få mandat på att vara "den rätta", det gör mig vansinnig.
 
Mikael Gascon USA var precis och red Mongolian Derby. Han kom dit i tron om att han skulle lära mongolierna ett och annat om att fostra hästar. Men han fick då lära sig ett och annat i stället. En lugn häst anses inte vara en frisk häst eller bra häst, i Mongoliet ska hästen vara så galen och vild den bara kan. Man tackar Gud för gåvan och gör inga ansträningar till att tämja den. En vild häst är en bra häst. 
 
Vem säger att de vi gör är det rätta????
 
 
 
Mycket blandade tillskott och foder vs el naturale
 
Islandhästar fick hö dvs torrt gräs aldrig plastat, fodertran som är torskleverolja och kalk. That was it. På senare tid när vi tävlade högt fick tävlingshästarna musli med massa majs i. Det var poppis då. Så fort de va ur tävling var det tillbaka till naturale stuk igen.
 
De hästar jag har idag vill jag fortfarande ha så naturligt det går men såklart anpassat efter det arbetet de utför.
Exito som är 100 kg tyngre och 12 cm högre än Uffe blir tjock på samma mängd foder som Uffe for som inte alls blir tjock. Det borde ju vara tvärt om? De får idag, gräs, torrt hö, grenar och löv/bladverk, St Hippolyt Glyx Mash, Mikrovital från samma företag, sockerfri lusern. Exito får även ett tillskott på hel havre vilket märks när man plockar bort, då tappar han lite gnistan. Skulle Uffe klara havre? Svar aldrig i livet! Dels skulle han bli så toppad men främst klarar hans mage inte det, det blir feljäsning och tittar man utifrån vilka rasen har är korsad med och hur de lever i Camargue, så ska han verkligen inte ha något alls mer. 
 
Tillskott då? Ledpreparat, örter osv. Det har tagit emot. Nått så fruktansvärt vad det har tagit emot. I min naiva värld (eller är den det?) Ska inte en frisk häst behöva tillskott av ledpreparat, naturligt smärtstilland, örter för hosta eller vad det kan vara. Men.. Idag är det ju helt omöjligt att någon häst skulle klara sig utan tillskott utan att dra på sig skador. 
 
Exito är ju skadad och det har verkligen varit ett hett samtal mellan mitt samvete och min logiska sida att förhandla fram var gränsen ska gå. Fy fasiken måste jag säga. Inte lätt och jag kan inte säga att jag är helt klar på den fronten i diskussionen, verkligen inte. Jag förhandlar dagligen var jag tycker gränsen ska gå.
 
Man måste nog veta varför man använder ett tillskott och vilket resultat man vi ha av det. Ger man det i förebyggande syfte tex som hyaluronsyra, ja, varför just till den hästen? är det i riskzon? Ålder, aktivitetsgrad, ras eller liknande som avgör? Om man väljer med smärtlindrande eller aktivitets-möjlighets-höjande var ska gränsen gå för just min häst? 
 
Som sagt, jag förhandlar fortfarande och jag måste säga att det kommer alltid bero från häst till häst och vara extremt noga med att analysera svaret man får av hästen.
 
Men ska alla hästar vara mot naturligt istället? Ja, enl den forskning som finns idag ser man välfärdssjukdomar på katt, hund och även häst. Ingen av dessa klarar den mängden stärkelse som vi har idag i deras mat, så inte heller vi i den maten vi äter. Med det sag och med min tro inkl min utbildning, ser jag nog lite att man bör tänka ut naturligare livsmedel för sin häst. Det finns så mkt att välja på om man bara vill tänka till lite. Tack vare får sociala nätverk idag, är det superlätt att få tag på bra stärkelselåg mat för den störste tävling häst eller avels häst men så även fritidshästen. Inte att förglömma även den behöver bra mat för att funka.
 
Dyra flotta kläder vs yllejacka och overall
"skrattar".. Jag älskar att vara fin, men det är för träning och respekt för tränaren eller tävling. Men för vardagen, hahahah.. Nänänä! Till vardags kommer jag alltid att köra Islandsstyk, yllridbyxa, ullunderställ, vindjacka oavsett färgval. Till vardags måste livet flyta på smidigt. Att springa runt och vara fin till vardags skulle knäcka mig fullständigt och inte att tala om plånboken, gah! 
 
 
Utrustning flott vs utrustning medioker
 
Flott är upp till betraktaren. Dressyrvärlden tycker blingbling är flott. Jag tycker bara det är skitfult och hör inte alls hemma på en häst. Naturfärger tycker jag är fint. Det är alldeles för dyrt att använda dessa icke-anpassade-häst-attiraljer till vardags, knappt de håller till tävling. Köpa dyr sadel el ej? Köp den som passar och här vänder jag på det. Köp hellre en dyr märkessadel än en billig hööks även om jag vet att hööks visst kan ha vissa saker som funkar fint men inte sadel, nej nej.. Var rädd om den sen, putsa av och torka av varje dag, häng inte in den grusig och sen sitt upp och kasa runt i den igen. Då håller ingenting. Är du rädd om din utrustning och den är av gediget läder kommer den att hålla. Köp ett riktigt bra arbetat läder i träns så har du ett träns som vara hela ditt liv ut. Vi köpte träns och brösta i Portugal, det kommer jag kunna ha till ponny som storhäst och kommer leva min livslängd. Jättenöjd med valet. Sen har jag ett träns som är billig, som är det som åker till sjön och jag inte är så rädd om. 
 
Förr köpte jag bara det som var billigt, så även här har jag tänkt om.
 
Hjälm.. Jag har alltid köpt hjälm på Ullared, gärna två för de är så billiga. Men när man nu sett testarna från "krock och kast" kommer jag i framtiden bara köpa den jag senast köpte, Back on track Lynx med MIPS brain protecion.
 
Hellre färre bra saker än massa skit. 
 
 
Japp det var lite om dagens analys. Vad är din åsikt? Har du något som du tyckt förr som du ändat åsikt om och vad är det isf?
 
Visa fler inlägg