Robinet överlevde!

Dag två på bågskyttekursen börjat risig som ett svärord. Otroligt lite sömn men ja.. Jag visste det fanns hjälp att tillgå om det skulle skita sig, så jag åkte.
 
Tyr var ganska mör, han fick både biolight och solariet innan avfärd, varmt täcke i transporten. Alltid hästen i centrum...
 
Stefan körde oss ner så jag fick en timmes extra vila, Git var med som stand by.
 
 
Vi fick testa att ha flera pilar i båghanden. Har testat hemma men inte fått till det. Nu vet jag vad jag gjort för tokigt. Man måste vrida pilarna så dom twistar sig rätt, då faller dom naturligt en och en när man tar dom för att skjuta. Dessutom hade man alla pilar under samma första-finger, vilket inte jag haft, så.. nu kan det bara bli bättre.
 
En kort timme på ridbanan för torrövning sen var det bara att sitta upp. Att jag var svimfärdig, spyfärdig och totalt lealös sket jag i, det var bara att fokusera. Tröst var att alla var mer eller mindre sega så jag var inte ensam...
 
Flera tillfällen övade jag på vad Anna lärt mig i feldenkrais, stapla kroppen ovanpå varandra så du får balans i kroppen. Jag märkte när jag var hos Anna att jag kunde få luft då. Denna övning gjorde jag gång på gång för att få luft till lungorna, japp, det hjälpte...Tack Anna!
 
Förmiddagens ridning gick ut på att öva lite skott framåt och bakåt. Herre min skapare vad svårt det var. Att inte Tyr skulle få bågen i nacken i framåtskottet, att inte vrida ryggen ur led vid bakåtskottet. 
 
 
(Mmmm bildbevis, inte stabil nog ack ack..)
 
Inte för att jag lyckades så bra men jag försökte tänka på allt Lindah har lärt mig med bålstabilitet, knäna, fokus, tårna, axlarna (man ska dra båglinan på samma sätt som när man hanterar tyglarna dvs handen är still och du använder skuldrorna) och det känns i dag kan jag säga-träningsvärk delux! Det funkade ju ganska hyfsat när man skulle skjuta framåt men sen kom vi till momentet vrid dig 180 grader från färdriktningen som går i galopp på ett tungt kallblod, lita på att han sätter tassarna där han ska, titta bakåt på ett föremål som blir mindre och mindre och där någonstans spänn båglinan så mycket du kan, va inte mesig på släppet utan dra liiiite till när du släpper, typ lite mer aggresivt Janet! vänd dig sen om igen fort som fan 180 grader, få hjärnan med dig att det nu går framlänges igen.. och du! glöm inte broms i 90 graders svängen där... 
 
För att kunna skjuta fram-bak-upp, måste man vrida sig i höften uppe på hästen så korta läder för att komma ur sadeln. Inte slå bågen i hästens mankam eller nån annanstans för den delen. Du  måste fortsätta va kvar i centrum med din kropp trots vridningen för att inte störa hästens balans (och din egen). Tår måste peka ut, häl kommer peka in, gulp sa Tyr och gasade första gången var på jag hickade till eftersom mina ögon var bakåt-tittade och han gasade i min nackes riktning för sekunden...
 
Lunch drog jag flytande föda och adrenalin...
 
Eftermiddagen fick vi fortsätta öva på fram och bakåt-skott men vi fick även testa qabaq, dvs man skjuter rätt upp i luften.
 
 
Om jag minns rätt kommer det från Turkiet från början. Idag skjuter man mot ett föremål (oftast som en metall tallrik där uppe typ 7-9 meter upp. Det var enklare än vad jag trodde men fortfarande tillräckligt svårt för att utföra momentet. Man använder en annan typ av pil med en blunt i piländen (en gummidutt istället för en pilspets) och en annan typ av "fjädrar" som såg mer ut som en dekorationspinne till ett kalkonlår, men det hette flu flu...
 
 
 
 
 
 
Det var en fullständigt spännande dag igen. Adrenalin och nyfikenhet i mängd. 
 
Tack till Ringhults Islandhästar Anders med familj för dessa två dagars kunskap, service och er gästvänlighet. 
 
Stort kärleks tack till min man som alltid finns där som stöd. Lika stort tack till min vän Git, även hon en sån klippa som alltid finns där som stöd så jag kan fokusera på att orka.
 
Inte att glömma Tyrs extramatte Mia, som kommer nu om 20 minuter och hjälper mig att tömma transporten och ta hand om Tyr idag med extra mycket värme och kärlek.
 
Tack att ni finns <3
 
Detta är en bild som jag blir varm av att se. För mig betyder den styrka, envishet, fortsätt!
 
 
 
Tyr vår lilla stjärna. Hästen vi trodde Stefan kanske skulle kunna skritta med i skogen på om vi hade tur. Idag är Tyr vår största tillgång. Fina fina häst. TACK!!
 
 
 

Robinet Hoodsson..

Första dagen på bågskyttet till ända..
 
Varit så pumpad med adrenalin och jävlar anamma som nu blivit överröstad av smärta att det inte går att sova. Inte ens trippla doser magnesium hjälper nu. Det lär bli en lång natt o än längre morgondag.. Men! För att tänka på något annat, bloggar jag istället😀👍..
 
Min goa vän Git hängde med som groom, kör i tid o så klart landar några km på fel håll pga gps (ovanligt va?) trygg häst i släp o orädd att köra, några samtal senare o byte till google maps kom vi rätt. Då är man glad att man kör i tid. Vi anländer till Ringhults Islandshästar utmed väg 113 nära Stehag/Eslöv.
 
Avstickare: Det här med starttider på kurser, är starttid kl 10, är man redo dvs avlastad, saker o kläder på plats, står eller sitter i givakt kl 10 prick! Helst 5 min tidigare, men vad det är med folk o tider idag, begriper inte jag😒.. Undrar hur dom kommer till jobb i tid, flygplanstid, busstider etc. SKÄRPNING! 
 
Så bar det av med teori o fakta om olika pilars material, olika bågar, olika grenar i sporten, olika tekniker  o en av mina huvudbekymmer: var gör man av tyglarna? Besvarades..
 
 
 
 
Ja näsan måste va framme om man ska lära sig något...
 
Ut på ridbanan till fots för testskjutning. Det gick bra. Roligt att skjuta på tavlor som används i tävling. Vi fick testa skott fram -sida -bak o gåendes.. det är ofattbart svårt när man ändrar position innan man kommit in i känslan..
 
Säkerhetssnack.. Det är faktiskt ett vapen vi hanterar..
 
 
Öva öva pröva...
 
Efter lunch kom hästarna fram.. Tyr var i sina drömmars värd. Lite över 20 islandshästar fanns runt honom.  Han ääääälskar Islandshästar.
Det är så skönt att träna o va bland isisar, det andas lugn över dom som smittar av sig på alla.. 
 
Lite skrittövning på ridbanan innan ut på gräsbana, 90 meters o tre mål att sikta på i galopp.. Kan säga, önskar jag haft säkerhetsvästen efter Anders berättat han flugit av o brutit några revben, gulph...
 
 
Det har tagit ett år att vänja Tyr vid båge, ljud o pil..Nu hjälper han till att sikta, han vet vart den ska, den ska ju "dit"..
 
Sen följde några timmars intervallspringning ala 100 meter galopp i fri fart, fokus på mål, bålstabilitet, andning, koppla bort kontrollbehovet o lita på hästen. Våga våga o bara ge sig hän... Det gav resultat för oss alla..
 
En suverän dag är till enda, ny dag i morgon..
 
Någon som har en träklubba över kan lämna den på min trappa snart för John Blund verkar ha slut på sömn o "ta bort smärt"-pulver..
 
Film på ritterna finns på min facebook!
 
Ni som inte testat bågskytte borde göra. Alla raser funkar, du spetsar din egen styrka, kunskap o fokus lite till. Framför allt, hästarna älskar det! Frihet under ansvar, samarbete...
 
Ny rapport i morrn!
 
Klubba Tack!!

Förberedelser..

Jag har på senaste tiden skrivit flera blogginlägg.. som raderats när dom ska gå genom systemet!! GAH!! så jag blev lite trött på det ett tag.. men nu kör vi igen..
 
Det är förberedelsernas tid på Ljungagård. I helgen ska jag och Tyr på en fruktansvärt rolig kurs. Vi har väntat i 2 år och nu ska vi äntligen dit! 
 
Vi ska till Ringhults Islandshästar och träna Beridet Bågskytte!!! oooooboooj vad jag längtar... Tyr hade nog helst stannat hemma och ätit gräs :)
 
Exito är för ung och inte så stark än, men till nästa år hoppas jag kunna åka med honom, för han äääälskar bågskyttet. Verkligen en teampartner i den grenen.. hoppas jag iaf. Hans nackdel är ju att han går igång på energier och det med besked. Men men, det får tiden utvisa..
 
  Idag har Nina Lundgren Svenska Hästtandvården varit här för att kolla upp Uffes och Tyrs tänder igen. Uffe har en tandförflyttning bla i underkäken, det fortsatte Nina korrigera. Spänningar i käkmuskler etc verkar vara borta så vi fortsätter med vibban, kraniosakralterapi, rakriktningsträning, skogsridning och vattenträning helt enkelt, det verkade vara en bra melodi för att bli av med dumma spänningar.. Lycka lycka!!
 
 
Tyr har två hål i översta första kindtänderna som vi varje år tittar till. Lite djupare men ok fortfarande. 
 
 
 
Det är så skönt att ha kollat tänderna. Exito kollades förra året och hade mkt bra tänder så när som på avsaknad av "cement" på tuggytan, så jag gjorde av ekonomiska skäl faktiskt valet att prioritera dom två som vi vet behöver hjälp just nu.
 
Exito tror jag kände att han drog högsta vinsten. De andra grabbarna var ju stupfulla där inne! 
Heidis fina Pino K fick också kollat bissingarna, varpå Tyr vaknar upp med en brud i andra båset.. HAALLÅÅÅ!! hahahahh! Det var bannemej den bästa festen han varit på länge sa han!! Pino tyckte bara han var löjlig...
 
 
 
 
 
I morgon blir det vibban för Tyr, för att va väl förberedd för helgens bravader, fredag packas transporten och min mat som ska med. 
 
Jag hittade en sida som stod lite om Beridet Bågskytte och de olika grenarna. Ni finner mig liggandes i soffan och studerandes dessa videor så jag är lite förberedd.. undrar om jag ska visa dom för Tyr så han kanske är förberedd? Eller nä, nog bäst att han inte vet vad som väntar.. 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg