Attjo prosit!

Host host från Ljungagård..
 
Då var de min tur att ligga nerbäddad. En misstänkt barnförkylning har invaderat hemmet. Den misstänkte är flickan E 3 år som Emma passar i veckorna (utöver skola, jobb och praktik, hon har sin mammas arbetsnarkomani verkar det som). 
 
Att va hästtjej och självmant bädda ner sig, då är det mindre bra asså. Ge up?  Aldrig! En dag känns som 100 åååår, gaaah!!! Jag ska fightas till jag går på knäna.. Men en förkylning fightas man sällan ostraffat. Det har man börjat lära sig som 42 åring.. På det ens icke friska kropp. Andra är oftast på benen efter 14 dagar.. För "en sån som mig" tar det oftast mer än en månad, ibland mer. 
 
Man hinner lyssna på alla avsnitt av Rättegångspodden, Hjärnpodden, Kjell Enhager. Läsa lite eböcker som Introvert och Omgiven av idioter. Lyssna på katten som spinner, regnet som vräker ner och längta efter alla dagar framöver.
 
 
Man kan reflektera över det som varit sista veckorna, vad man förbättrat och kan göra bättre.
 
Tex har vi kommit till ända med magonda på hästarna. Det här diffusa, lite lätt hängiga, lite magsmärta är borta. Vad gjordes?
 
Jo.. Det föll sig så att ponnierna åkte hem när det var -17 grader här. Jag tänkte, under alla år jag haft isisar har vi släppt dom på marker som varit uppväxta på vintern så de hela tiden kan gå och plocka i sig nått i magen. Det är lösdriftshästar och hagen är rejält uppväxt (Så inget plocka i jord) Det finns stora risker i detta det vet jag men jag gjorde en chansning. Jag öppnade ena storhagen och höll andan. Tre dagar gick och alla hästarna var vid detta laget "normala".. Jag fick tag på ekologiskt hö och gav halm inkl nya höet som inväxling eftersom de på dessa tre dagar inte rört silerade. Fy vad nervös jag var. De granskades med lupp kan jag säga. Så vad blev resultatet?
 
Tre mycket pigga och glada icke diffusa magonda hästar. Tataaa!! Kan man bli lyckligare!!!!
 
Det är ju så märkligt det här med silerat. En bonde berättade, när vi nämnde de här, att han lämnat riktigt bra silerat på en gård. Alla hästarna fick nån form av obehag så han hämtade tillbaks det, lämnade samma balar till en annan gård, där ingen häst har reagerat på det... What?! Huuur kan det va så här?! Vi har analys på det, vi har köpt av en duktigt höbonde och vet många nöjda kunder, han är seriös och kunnig, så nått fel är det garanterat inte på silerade, men nått hos mina hästar gör att det inte funkar... Sååå märkligt. Det här kommer jag grubbla på länge.. Har du nån liknande händelse? Dela gärna med dig! Eller du har kunskap som kan svara på frågan hur det kan skilja sig från stall/hästar till hästar och varför vissa inte klarar samma balar som andra klarar?
 
Så där sket sig hela planen med att koppla av och ha mat hemma till hästarna. Vi hade det med i beräkningarna och hoppades men jaja.. Nu har vi testat.. En ny conteiner kommer köpas hem för mer höförvaring helt enkelt.
 
Attjo på er!
 
 
 

De som göms i snö

Dyker glatt upp i tö..
 
Bajs på bajs på bajs...
 
Det ser ut som blötsnö men är fullständig blankis med vatten ovanpå som rinner ner från hagen ovanför.
 
Och på rad 4 får vi in ordet halka😒..
 
Ljungagård var en enda stor skridskobana kl 06.00 i morse. Tjock is med rinnande vatten ovanpå.. Fyyy..
 
Hästarna hade ställt sig i uteboxarna och vågade knappt komma ner till stallet för backen var helt klart livsfarligt hal. Hade jag ens kunnat föreställa mig huuur halt det skulle bli hade de inte fått va ute.
 
Vid morgongenomgång var Exito varm i en framkota. Tog ut honom för noggrann koll. Han var ansträngd i bracchi, triceps men sen när jag kom till bäckenområdet, gluteus och hamstrings så vred han sig dubbelt.   Ååååh mamma hääär!! Duktiga killen! Tala om var det gör ont. Så det var bara fram med biolighten (någon försöker tala om att vi inte ska sälja den tror jag). Sen blir det att kyla i omgångar med kyllindor. Enkelt och smidigt. Troligen en halkincident i detta vädret.
 
 
Blir glad när Exito försöker kommunisera. Han gillar inte doften av kyllindorna heller men nu visar han vad han menar och inte bara är dryg. Han plockar fram sin "känsliga"/kommunikativa sida mer och mer, vilket är precis det jag velat få fram hos honom (så han inte fortsätter stänga in sig), jag var tvungen att linda av och han var otålig. Stefan var på fel sida för att stötta han mentalt och eftersom jag inte kunde förklara att jag måste ta av den, på 4 sek var han på väg över mig. 
 
Jag har lite diverse kylattiraljer i reservlådan att välja på.
 
Så Tyr och Exito får hålla varandra sällskap inomhus idag helt enkelt.
 
Uffe, vildhästen..😂.. han rör sig fritt, han trivs bäst så vilket vi kan erbjuda honom 24/7. Han var längst ner i andra hagen och levde sitt jag-klarar-mig-själv-liv..
 
 
 
Stirrandes på två människor som kasade runt med rullebör som rullator. Vi försökte ta oss fram i hagarna för att mocka det som nu då dök upp som fula svampar aka bajs. På Ljungagård mockas hagarna varje dag men inte gått i snö (och knappt nu heller)
 
När vi kommit halvvägs på mockerundan, står jag och pausar (förkyld), jag håller mig för glatta (he😒) livet i en stängselstolpe med ena handen och mockegrep i andra som en käpp, i lutande hage för att inte glida iväg och slå mig fördärvad... ser jag vildhästen komma...I TRAV!!! tripp tripp tripp tripp!!😱.. över aaaaall is i lutande mark.. i fullständig kroppskontroll.
Lille vildhästen, som är en klockren miniatyr-kopia av min vän Lottas Lusitanohingst. Vilken balans han har. Så vacker där han kom, högrest med otroliga lyft och sin lilla kropp.. Waow vilken vacker häst han är💖 Men jag ville bara ta han i armen som ett barn och fräsa:- Nu får du väl ge dig, det är ju halt! 😂 men vad hjälper det?! Vill inte ha fler skador nu juhee...
 
Modersångest kallas det.... Eller tompengpung är nog snarare sanningen.
 
 

Vuxenlekar

Numera har vuxenlekar fått en ny innebörd i familjen..😂
 
8.30 söndag morgon i självaste Snapphaneland, Rössjöholms skog, smed vi oss ett svärd av bästa kvalisort (avbräckt torr bananböjd grankvist)
för att utkämpa den hårda striden..
 
Hade det kommit någon där, tror jag de hade hämtat vita tröjan😂..
 
Vi hade jättekul! Uffe var inte riktigt med på att rida mooot någon så nästan ryttarknä slogs an.. Än mindre att det sa klapp när ryttare simulerade kontakt med handklapp.. Han är så hjälpsam mot mig, inte utsätta mig för fara så han tar med mig bort från sånt😂.. Jag fick övertalat honom om att jag är ok, det är lugnt jag är trygg.. Sen gick det bättre, tom tyckte han det var vansinnigt kul.. Han är en liten racerhäst💖
 
Tyr tyckte det var kul de första 10 vändorna sen var husse bara apjobbig..
 
På eftermiddagen tog vi bilen ner till Hörby och Skånska Björnens träningsdag. En av fem Riddarföreningar i Skåne.
 
De övade Skillsbana och slimmade kvaltider till SM i maj på Hovdala.
 
Jäklar vad många moment men jösses så kul det såg ut! Det krävs riktigt bra kontakt och förtroende mellan häst och ryttare. På det ska häst tåla hela livet runt medeltid, hög musik, stor publik med massa show!
 
Supertrevligt folk i föreningen som tog mot oss med varm hand, berättade hur mkt jobb som ligger bakom träningen och hur mkt man tränar säkerhet med häst innan de får vara med och tävla. Reglerna har skärpts just för att minimera olycksrisk.
 
Momenten består i en skillsbana tex av det här: hopphinder med garoccha på kortsida
Peta till objekt till vänster med stor boll på baksidan som snurrar så du ska inte få den i nacken 😂(jag och namn, suck!) och
peta ner objekt på högersida, på långsidan
 
Förbi kortsida in på medellinjen för att stöta rörligt objekt på marken
Passera kortsida och in på trekvatslinjen och fånga tre höga ringar vänster sida i en serpentin, avsluta momentet på början av kortsida med att fälla ner ringarna i tunna som cirkuleras ett varv inkl släpper garocchan för att på mitten av kortsidan fånga ett spjut för att rida diagonalt mot ett lågt mål där du kastar spjutet och det ska fastna.
 
Samtidigt när kastet är gjort drar du svärdet som du har längst sidan (innan du kommit fram till kortsidans början), hoppar hindret från andra hållet och fortsätter i en ca 12-15m volt med 6 mål blandat höga och mindre höga (tänk hugga äpple) som huggs upp i från, avslutar mot andra trekvartslinjen med slag från sidan, en ring och ett slag med baksida svärd för att göra en Usväng och gå upp på medellinjen och fånga 5 låga ringar.
 
Alllt detta sker i en och samma gångart, nämligen gaaalopp..en del snabba byten på vägen jaaa, gulp..
 
Hur lång tid tog detta då? Kan du gissa? 1.17 var snabbaste tiden.. 1 minut och 17 sek.. HALLÅ!!! De va så coolt att se! så snabba moment och få kroppen att reagera på ändringarna så fort. Waow! Vilken utmaning för mig.
 
Att bli medlem i någon klubb i år får nog passera för min del. Jag tror det är ett/några år för tidigt. 
 
Man tränar varannan helg, hjälper till såklart på träningar, är med på shower och medeltidsveckor, man sätter upp medeltidstält och lever fullständigt medeltidsliv under dessa shower/uppvisningar. Min kropp är inte där och jag har inte styrkan eller energin. Kanske (och mest sannolikt) får jag inte tillbaks det så det räcker för att klara allt detta som krävs, så att ta medlemsskap skulle va att lura mig själv och de andra.
 
Det var iaf en sjukt kul eftermiddag att träffa dessa människor som glatt delade sina erfarenheter. Jag tränar vidare med det jag har påbörjat på DKA och så får det andra bli en morot för framtiden. Jag har otroligt mkt att lära först och är fullständigt övertygad att jag får lära mig det jag behöver hos DKA. Så får vi ta det från där.
 
Jag är glad att ha hittat något som intresserar mig, som väcker elden i mig. Det krävs otroligt mkt ridkunskap, styrka, fokus, känsla precis som allt annat med häst, men något med att få arbeta med hästen och känna hästens fullständiga glädje och energin som flödar gör att jag mår toppen. Jag flyger, jag svävar, jag får energi...Aaaah!
 
Sen att få lämna denna "normala" världen för en stund känns otroligt behagligt 😀👍..
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg