BEST BOX på Ljungagård

På lördagen åkte vi till Nydala i Halmstad igen för en ny behandling med BEST BOX för Exito. 
Han var precis lika jäkla ilsk men hade denna gång kedjan på honom för att ha något att kunna sätta mot. Så det gick liiiite bättre.
 
Du  minns värde "blå" så stod stilla första tillfället? Det som inte var så lyckat att det inte steg alls? Det gick på tillfälle 2 upp från 75 till 82. Inte mkt med ok, det var inte väntat, men glädjande.
 
Tanken var att vi skulle åka upp en tredje gång till Nydala men Steffie erbjöd sig att komma ner till Ljungagård. Hon, tillsammans med Sue som kör en annan BEST BOX i Sverige, skulle ändå ner till Malmö. Självklart tackade vi ja, och så blev det. Steffie och Sue kom till Ljungagård under söndagen. Under tiden hade jag lyckats få ihop 11 st behandlingar till dom, här på gården.
 
Vilken härlig dag det blev! Pms kaka, ingefära te, frukt och kaffe bjöds till information, nyfiket folk och djur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inger och Stefan kom med två hästar och en hund inkl skulle ge sig själva behandlingar. En av deras var en travhäst som precis kommit hem från träning så det var verkligen av vikt att hålla den hästen under kontroll. Den andra är en vacker Camargue. Ingen av hästarna behövde återkomma för behandling i BEST BOX just nu. 
 
Hunden fanns misstankar om ett problemområde som faktiskt bekräftades. Då vi även hade veterinär Nina Lundgren på plats, kunde även hon instämma på att den teorin skulle tittas vidare på.
 
En annan häst som kom, som besökt mig på vibrationsgolvet, har vi haft tankar om ev fraktur eller artros då vid försök att vibba den, blev fruktansvärt mycket värre vilket gjorde att vi avblåste besöken. Nu tog hon chans att komma hit då ingen finner problemet med hästen trots kraftig hälta. Ingen artros den känner, ingen fraktur men däremot trolig kraftig muskelinflammation i bogområdet. Det kan förklara varför det blev värre med vibrationsgolv och att man måste vara vaksam när man inte får de signaler man vet man ska få. 
 
Vår egen hund scannade vi såklart. Hon piper förjämnan, gått upp i vikt och allmänt känns bara off. 
 
Va läskigt....
 
Det första.. Hennes gula stapel,som indikerar bla mage/tarm, stress, frihet etc den var 100. Alltså slog i taket. Steffie frågade om Athena fick några magpreparat tex som Losec. -Nej, inte ett dugg, hon får rått kött och sitt torrfoder. Vi berättade när vi testade att ge henne färskfoder från företaget VOOM gick hon upp i vikt och blev skendräktig, därför gick vi tillbaks till torrfoder och vissa slaktrester. 
 
Dessutom hade Athena stressat som bara den under dagen då här var folk och djur ute medans hon fick vara inne. Så det stämde lixom inte alls. Värdet borde vara lågt alt lägre iaf. Steffie sa det är ingen som får 100 på den så vida de inte får något magpreparat då.
 
Hennes gröna stapel som är lungor, härta, immunsystem bla var lågt. Det hängde aboslut inte ihop med den gula stapeln som du förstår här. Värdet är så lågt som 11.
 
På den gröna stapelns text som heter Heart energy center står det grönmarkerat: Purify the body from medication residues and vaccinations...
 
Frågan blev då:- Är hon precis vaccinerad? Svaret är nej, Hon är inte vaccinerad på 11 månader.. 
 
 
De övriga var väl sisådär men visst... småsaker.. sen kommer vi till en annan..
Crown energy center... 56 och så står det: 
Harmonise exposure to vaccinations and medicines that put strain on organs of the seventh energy center
 
.. Ja.. lite radiotystad blev det allt... 
 
 
 
 
Säg mig.. vad är din magkänsla när du ser det där? Vilka känslor får du av var eller vad det är som fela Athena?
 
Sen var det känslomässiga indikationer som att hon är ljudkänslig, svårt att sova och lite av en känslig typ. Inte egentligen stressad utan mer, som kvinnor i allmänhet, är överallt samtidigt..
 
Och nu är vi alla nyfikna på Exito som vi tog nästan sist..
 
Hur såg det ut efter 3 behandlingar då?
 
Jo så här
 
Alla staplar stigit! WAOW! även den blå tadaa! Den var ju Steffie extremt osäker på. Men den steg-ända upp till .. *trumvirvel* 100!!
 
Nu har jag läst dessa papper och 11 st till så jag har fått bra koll på vad som menas nu. På blå, alltså Neck energy center som är skuldra, öron, överarm, metabolism och tittar vi på mentalt är det kommunikation, öppen, vänlig, uttryck, ser vi att den nu strukit alltså behandlat och anser sig vara under kontroll på det som var anmärkning för honom: stärka överarm höger... Det är där vävnadsskadan finns.. tadaaa.. fixat och klart!
Även löst det lilla i hovleden, gud så skönt. Vi kan iaf se nu att hovlederna, enl BEST BOX inte är det stora problemet längre...(eller har det ens varit det stora problemet någonsin kan man ju fråga sig?)
 
Den gula stapeln steg oxå, från 21 dagarna före till slutkontroll 74, känns ju iaf bra och att det är påverkningsbart. Vi ser då att BEST BOX gått in och redat upp lite men det som är kvar är att konversera maten och hans stress.
 
Sen fick han 100 på sacral energy och 100 på heart energy.
 
7 som är crown energy center gick upp ytterst lite. Tittar vi i texten står det: cope lifting in the group with courage and equanimity..
Steffie frågade hur många hästar jag har i min flock.. Ja, tyvärr är de ju bara två.. Hon tror att svaret är så enkelt att han saknar en flock eller vill vara delaktig i en flock. Det kan aboslut vara så. Jag tar mig till minnes när vi åkte hem från Linda på Lyckans Gård för någon månad sen, hur han var på väg att slå sig ur släpen för att få komma ur igen, hur han ville stå vid de andra, hur han ville gå in på ridbanan när de andra var där.. Jag är inte alls förvånad. Jag vet bara inte hur jag ska lösa det för honom. Nu kommer ifs 2 hästar över vintern, men tanken är inte att de ska gå tillsammans utan de ska få en egen hage.. Vi kanske får tänka om där.. Tiden får utvisa.
 
Det som finns kvar i Forhead energeic center är att rensa för bakterier.
 
 
(Allt som är struket är behandlat o anses fixat för dagen)
 
 
 
Så.. i det stora hela såg det ju mycket bättre ut. Mer kiro och aku på höften så var det i det stora hela ganska ok så här långt.
 
Man kan sen fortsätta skala på dessa lager och ställa in BEST BOX för att skala djupare. Jag hoppas få den möjligheten längre fram.
 
De människor som gjort, lämnar jag vid sidan, jag tycker det är privat och måste få vara så. Stefan kan jag nämna en punkt som var ganska kul.. eller två.. som kom upp.. Dels att han är envis (jag vet) och att han gör helst saker själv och förlitar sig inte på andra.. Den stämde oxå.. Vi alla undrar hur fasiken den kan läsa av människan chakran?? 
 
Är du lika nyfiken som vi är på BEST BOX ska du få en länk till den svenska kontakten Mikaela Wright här. Hälsa från mig, Janet på Ljungagård. Samla några stycken i ert område och ni kommer få en demo som får er att trilla av skorna. Bjud gärna in större stall i er omgivning (gren oviktigt) gärna om ni har någon veterinärskontakt i närområdet eller hovslagare etc.
 
 
 
VAD HAR DU ATT FÖRLORA??!!
 
Säger som Arne Koets - Just do it!
 
 
 
 (Ps.. frågan behövdes aldrig ställas..än iaf. Det verkar påverkningsbart än så länge. Men jag har en teori som jag kommer dela med mig av i nästa inlägg, så häng kvar)
 
 
 

BEST BOX -Holistic understanding of performance

 
Ojoj vilken dag det blev igår.. Jag är så ivrig att berätta att jag troligen kommer glömma hälften.
 
Under en tid har jag haft kontakt med Mikaela i England. Mikaela är den svenska representanten för BEST BOX från Equusir.
 
BEST BOX står för:
Bio
Energetic
Scan
Therapy
(och box är troligen för att det blir som en "låda" antingen i en släp, rum eller väggar)
 
BEST BOX är en kombination av högteknologi och den senaste break-throughs inom kvantfysik.
Den mäten kroppens energiflöde kan man enkel förklara. 
 
Såklart uppfanns den från start inte av en hästnörd, utan av en skidfanatiker som råkade ut för en tragisk olycka. Läkarna konstaterade att han skulle få sitta i rullstol hela livet, han var då i unga år. Han använde sin kunskap (troligen ybersmart och arbetade med något inom just fysikens värld kan man ju gissa) och skapade ena benet på den här uppfinningen. Han blev fullt återställd.
 
Vid ett konvent träffade han en hoppryttare som direkt insåg värdet i det här och sa bestämt att detta behöver han ha till sina hopphästar. Tillsammans skapade de denna innovation som så klart har utvecklats på vägen. Det var nu 20 år sen.
 
BEST BOX finns i flera länder och används inom flera disipliner och även av veterinärer. Den funkar lika bra på häst som människa samt hund.
 
Så, vad är det egentligen som gör den så finurlig? 
Jo, den här mackapären kan alltså, via sin högteknologiska funktion, mäta kroppens energifält och kan på så sätt få fram måendet. Den kan alltså, mäta om en skada är på väg att ske INNAN man ser den, innan svullnaden, innan hältan, innan värmen. 
 
Tänk så här, du går där och tror din häst mår toppen ena veckan. Nästa börjar den vägra på ett hinder. Du låter den vila och så går det igen några veckor att hoppa. Sen vägrar den ta höger galoppen. Den får massage och blir för ögat ok igen. Två veckor senare är den halt vänster bak.... Om du hade haft ett verktyg som varken betyder att du behöver böja hästens ben, betala en veterinär som bara kan konstatera det du redan vet, som dessutom behandlar under tiden. Det enda häst gör är att stå still, skulle det inte vara värt hur mycket som helst? Skulle det inte vara värt allt om du regelbundet kunde kontrollera din häst inför tävlingsäsongen hur hälsan står till, om du ligger rätt i träningsfas, om hjärta lunga har bra kapasitet, senor leder ligament är hela, att magen är ok så den kan klara prestationen som du tänkt den står inför? Om du kan behandla din häst innan stora skador uppkommit som betyder att spruta i leder som vi alla vet inte är det bästa (men som ibland behövs), skulle inte det vara det bästa verktyget, elit som fritid oavsett gren, för hästens bästa?
 
 
 
 
I min värld tänker jag fortfarande förebyggande och vill inte vänta tills en skada uppkommit. Jag vill inte stoppa huvudet i sanden och säga att jag inget vill veta, för vetskapen om att när skadan redan är ett faktum, har den funnits där en lång tid utan jag haft en chans att se det och då är  det än svårare att behandla skadan när den väl visar sig för ögat... vilket vi alla råkat ut för och är väl införstådda med.
 
För mig, är detta den optimala verktygen för hästhälsa, förebyggande och framför allt enkel lösning på ett otroligt komplext problem då hästar tyvärr är extremt tåliga. 
 
Gå gärna in på länken ovan och läsa om BEST BOX.
 
 
Så hur gick det för Exito då?
 
Exito var väl mindre fashionerad av lampljuset som var mer som ett discolight, rött, grönt, gult, rosa, lila som växlade. Men det som var mest jobbigt för honom var att någon öppna och stängde en skjutport bakom honom, att någon spolade med en slang som han inte såg utan det bara väste, samtidigt som han stod i en främmande transport med ljusbyte. Att han inte kom flygande över bommen handlade nog bara om sekunder. 
 
Och det värsta.. Jag minns själv när man arbetade på rehab och det kom in kundhästar och oftast en speciell kundkrets-fritidsfolk ala vi tävlar inte utan rider själva i skogen.. typ som jag själv numera! jodå, jag sträcker upp handen och ställer mig i kön med min foliehatt, så jag gör. Asså, värre hästar fanns inte att hantera. De hästar som tävlar, åker på regelbundna träningar runt om i landet i veckor eller iaf helger, som utsätts för diverse stressmoment som blir en vardag, ja, de var ju en baggis att hantera. 
 
Så där stod jag och fick skämmas. Fy faaaaan säger jag bara. Han är inte riden på en vecka heller eftersom han har en smärta i höft som sträcker sig upp i ländrygg. När en Magico-avkomma inte rids 6 dagar i veckan, är de inte roliga att ha och göra med, vill jag lova.
 
Men iaf... förutom det där "lilla"... host..
 
Blev resultatet vad vi kunde misstänka. För dig som inte läst bloggen så länge, kan jag kort bara berätta att Exito råkade ut för en olycka för 2.5 år sen och skadade sig svårt. Lång historia kort har han precis börjat ridas mer "normalt" och satt till träning. 
 
Det såg väl inte så lysande ut, helt enkelt. 
 
Jag har inte berättat något för Mikaela om hans skadehistorik och Steffie som vi träffade på plats, var helt ny för oss och vi för henne, noll info.
 
Så jag ska se om jag kan återberätta, att jag förstått det rätt. 
Det kommer ut olika färger, som rött, grönt, rosa, lila, blått, gul i stapeldiagram, som står för olika ställen maskinen mäter på. Tex, rygg, mage, hjärta osv. Stapeldiagrammet  mäter från 0 till 100 och man vill ha iaf 50 i startfas. 
 
Exito hade några staplar som var under. Det mest förvånande var att den gula, om jag förstod rätt, stod för mage, hmm.. men även stress. och så som han stressade så gick vi på den teorin men upplever inte honom som en maghäst, men.. vad vet jag? Han kan ju inte äta sädesslag tex så vem vet.. kanske..
 
Efter första mätningen görs en behandling. Det lixom bara sker där i farten under tiden som Steffie pratade om systemet med oss.. och han stressade...suck... piiiinsamt..
 
Efter 20 min gjordes en ny mätning, även det, bara helt obemärkt för en själv. Varmt och skönt var det dessutom.. mums...
 
På den andra mätningen vill man se att staplarna har stigit, dvs att behandlingen som maskinen testat med, har kroppen tagit emot.
 
Exitos staplar hade stigit, lite. Jag minns inte nu om hon sa att man ville det skulle stiga med 20% eller 20 enheter så vill ha det osagt men vi kan lägga på minnet att staplarna ska iaf stiga.
 
Bästa stapeln för Exito var att han har extremt bra hjärta och lunga, friskt och starkt. Började på 98 och såklart gick upp till 100.
 
Sacral energy var 85 och gick upp till 91.
 
Root energy var på 48, gick upp till 56, inte så bra :(... Tittar vi på pappret med förklaring står det left hipjoint och right fetlock joint bursa area.. Intressant. Vi vet han har en rörelsestörning vä bak och en gaffelbandsskada hö bak. När Mia var här och behandlade honom förra veckan, sa hon oxå vänster höft, inte SI led. Mycket intressant. 
 
Solar plexus energy.. 21... no words.. då ser vi markering på feed conversion och hyperacidity due to stress.. Jupp.. vi vet att han inte kan äta säd och han var hyperstressad. Gick upp till 48 på slutmätning.. suck..
 
Neck energy.. 75.. Där fick han muskelmarkering (röd) höger framben och där finns vävnadskada ju och coffin joint båda fram om jag förstod det rätt.. Även det helt korrekt.
Det tråkiga här var att värdet inte gick upp efter behandling utan stod kvar på 75. Det var inte en bra indikator.. inte alls en bra indikator...
 
Forehead energetic center.. 47.. Den blev jag inte klok på alls vad den riktigt står för.. men den gick bara upp till 55.. alltså inte så bra den heller..
 
Crown energy center... 60.. Det förstod jag som att det indikerade bla på om hästen var i smärta just nu.. gick upp till 78. Enl Steffie när vi gick genom pappret snabbt, (hon skulle vidare till Halmstad travet) var att han inte var i smärta just nu. Vilket isf är betryggande.
 
Jag frågade vad hennes rekommendation var, efter jag berättat att hon satte alla platserna som vi redan vet med honom, att vi vet att vi står inför avlivning och att det är en chansning att vi rehabade honom. 
 
Ja, hade han varit en hopphäst skulle hon rekommenderat åka till veterinär med frambenen då värde inte steg, alltså inte gick att behandla. Vi gick genom att han redan får skrittband, vibrationsgolv, laser, akupunktur, örter, stretch, ledpreparat, regelbundna kontroller och kontakt med veterinär, mer kunde vi inte göra för vår häst och det instämmer jag på. Värdena är inte lysande för honom, och hon trodde inte vi kunde göra underverk för honom men höften kunde vi se om vi kan hjälpa honom med. Men för övrigt, är det som det är.
 
En fråga som jag ska fråga på söndag när hon kommer hit med BEST BOX för en sista behandling, är.. Hon nämnde att skador som är utläkta inte syns på kontrollen, alla Exitos skador syntes som vi vet om, betyder det att ingen är läkt.. alls? 
 
 
Du får se i nästa inlägg vad svaret blev...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndag..

Oavsett.. livet är bannemej lättare att ta sig an med sol i sickte! Så är det bara!!!
 
Solen skiiiiiner rejält idag, det lättar hjärtat o själen, ååååh så skönt, visst??!
 
 
 
Uffe o jag gick ner till sjön. Han vattenträna, jag stod på strandkanten med blöta jympadojjor..
 
Rundcorallen är äntligen klar att användas. X antal ton gummiflis-isch ligger nu på hela ytan. Hästarna älskar verkligen underlaget. Jag tycker det borde va lite kasigt, eller jag tycker det är lite kasigt men hästarna verkar inte tycka det. Däremot känns det ju ljuvligt att springa i på ett annat sätt, det fjädrar verkligen lagom mjukt. Inte som i sandpaddock där man känner sin egen kropp som en fläsktunna man ska hålla emot i landningen o pressa upp igen. I gummit lixom bara flyter det på. Jag skulle verkligen vilja testa Uffe på Öllövsskorna
 men så osäker. Flera hästar som fått bakknäsproblem av dom. Uffe är redan lite känslig i bakknäna så veet verkligen inte. Boots på honom ute är svårt. Vi får se helt enkelt.
 
 
 
Vi håller på att återställa efter fiberkillarna kört sönder mark o slinga. De var jätteduktiga men det är bara att konstatera, när någon inte är hästfolk själv har de iiinte en aaaning om varför en kurva på en springslinga hellre ska luta inåt (doserad) än utåt, varför grenar/rötter som sticker upp ur marken inte kan sticka upp bara för det tillhör naturen, varför larv-spårs djupa tvärkanter i grässvålen inte kan vara där nu när det fryser, varför ledhålen de kört i nu saknar grässvål o kommer bli en skridskobana för hästarna, varför man inte kan padda slingan o sen köra över med maskiner som trycker ner än djupare traktor o släpvagnsspår, varför man intekan ha 40 cm hål här o var som bödats med en halvdan sten i kraterhålet som lagning. Ja, som sagt, jag kan inget om hockeklubbor el vilken vallning manskaha på skidor så jag vill ju tro att de bara inte fattar grejen. Dettar oss 3 dagar att återställa. Chefen är snäll o kommer hit en söndag för att hjälpa oss med en av de större maskinerna. Vi har iaf tur med vädret.
 
Eg skulle jag varit för träning på DKA denna helg men har inte återhämtat mig än riktigt. Skulle även varit hos Bokmorskan för genomgång av min mat-bok men även det har avbokats. 
 
Exito har lite ont i ryggen. Kan inte begripa hur han fått det men såklart lite olika teorier. Det finns en rörelsestörning vb o han hade ryggsmärta efter olyckan. Tack vare vibban har vi lyckats hålla det i schack. Föregående helg red vi i skogen på grusvägarna, de är mkt hårda. Jag lät honom galoppera, han har gummiboots. Det kan va så att vägen varit för hård för honom o det där lilla som får det att funka i vanliga fall fanns inte o smärtan va ett faktum. En annan tanke är att han kasat på natten i hagen. Mia lärde mig en stretchövning vi ska lägga till o jag har självklart googlat lite mer. Jag hoppas det ska va högst kortvarigt. Det är redan bättre efter en vecka med övningar o vila från ridning med löslongering i gummiflis.
 
Ikväll ska Uffe klippas, hans ponnypäls är utan dess like. Tanken är att vattenträna fram tills isen kommer, han torkar aldrig utanatt klippas så det får bli så helt enkelt. 
 
1/12 kommer två nya hästar till oss. Mer om dem senare.
 
Flera recept är utdeladeför utvärdering nu till boken. Den som hittills toppar alla recept är PMS krämen😂.  Den får 8 poäng av
5 möjliga. 
 
 
 
Visa fler inlägg