Så var vi igång

Knip i magen igår.. Gjorde allt annat än det jag skulle hela dagen. Tom bakade mandelmusslor som tog en evinnerlig tid, kvällsmaten lagades vid lunch och det var otroligt viktigt att gå genom alla fotoalbum... såklart.. Vädret gick ju inte att skylla på ...
 
Men ibland kan väntan vara bra. Stefan hann hem och fortsatte sitt examensprov som Groom i stallet.. Kan säga han fick 5 guldstjärnor i utbildningen. hahah!! Det är ett internskämt som han drar. Han vill bli min bästa groom i hästvärlden för han hatar när jag skäller på honom.. Älskade man du är så underbar <3 med dina ideer! Du är ju redan bästa i allt!
 
Jag började med Exito några minuter backe på skrittis, under tiden tog Stefan Uffe för borst och puts. Jag fortsatte med pharmalight på Exito en stund. Sen sadlade på för nu får vi börja så sakta. Han är fantastisk den hästen, hur mycket han än sprallar (hoppar runt och stimmar på Skånska) när kläderna är på blir han lugn. 10 min på banan i sakta, samlad, fokus rumpa, två sidvärts två tillbaka, hålla honom så rak det går o mag-gympa få med bakbenen. OJ så villig! 100 fokuserad på vad jag bad om, precis så där härligt Iberiskt arbetsglad med en skvätt ilska i luften. Han ville mer men jag sa stopp och nej. Med Exito behöver man aldrig vara orolig att man ska trilla av eller han ska kasta sig när man inte ridit honom på länge. Men det kommer sen, när han blir stark och kommer på att han ääär just stark, då jäklar får du veta vad du heter om du kan stava det i gruset när du ändå ligger där. Han känner ingen skyldighet att ansvara för din balans eller att du inte hänger med, sköt du ditt så sköter jag mitt är hans ledord. Fantastiskt Iberisk attityd hahaha!!
 
Eftersom Exito redan gått flera månader på skrittis, dock med blandat resultat, vågade jag chansa på var vi skulle testa ribban låg.
 
Uffe var klar för att sadla om från stor till liten. Det var kolsvart ute med ridbanelamporna till ljus. Väldigt jobbigt för en kille med nerverna på utsidan. Här kan man få sig en resa om man blir för bekväm, så alla nerver står uppställda som marinsoldater på led.
Fantastisk häst! Inte mycket riden senaste tiden men jisses vilken power han har. Han må va liten men kraft har ingen storlek uppenbart. Snabb som vinden, följsam som smör i solsken. Fantastiska bakfötter som studsar i marken likt en pingisboll på spelplanen, pang pang!! och hela framdelen reser sig, hög nacken och har än mer i bakkärran att ge dig när det är dags, hela han väntar bara på ett kommando. 
 
Jag har oxå kommit på att han vill inte ha mig sittandes i sadeln och inte ståendes i 2-3 punkt heller då det stjälper han i sida, så Jean Dárc sadeln kan jag faktiskt halvstå rakt och släppa hans rygg fri, herre jäklar vad kraften i baken kan jobba då, som en fjäder. Lite tryck i stigbyglarna bara och tvästannar, en skänkel i sidan och blixten träffar honom i raketfart flyger vi i sida.. Älskar Iberisk kraft, magiskt...
 
Från att vi inte alls har kunnat galoppa tillsammans till att bara galoppa nu hahahh!! Han bara vill vill vill!! 
 
Man säger inom vanliga hästvärlden att gångarter ska ha detta register: skritt, trav, galopp-ordningen. Inom Islandshästvärlden pratar man ofta om var gångarterna ligger och väldigt sällan ligger de skritt, trav, galopp ooooch sen tölt och sen pass.. Näää. de kan va tölt, skritt, galopp, trav.. eller passich, ökad tölt, fyhelvetesgalopp och skrillt. 
Uffe har Skritt, galopp och trav.. Exito har passaktig skritt, galopp, studstrav.. Tyr har skritt..trav.. galopp om jag blir jagad eller några rider förbi.. annars skippar vi helst de..om matte inte skriker på mig... eller du har godis?
 
Under tiden jag red, tog Stefan borst och skrittis med Tyr. Första tillfället som Tyr klarade skritts obehindrat helt i takt sen olyckan. Fortfarande vågar vi inte testa backe, tycker det är för tidigt. Får vänta några månader till. Det betyder att det iaf inte har gått åt fel håll. Jag tog över med stretch och det är ju så goooott säger Tyr :) (godistrollet) Då kan man vika sig 756 och det där sista halva varvet bara för att få en godis till... muuuummmmss...
 
Första kvällen på extremt länge jag inte kände mig som ett utsketet päron i motvind. Det är en stor saknad att inte ha Mia här som var fantastik till att ta stor del av marktjänsten. Men att hitta bra folk igen har jag gett upp, nu sköter jag det själv med Stefan även om det är tungt, för det är minst lika jobbigt att söka och finna rätt folk att samarbeta med. 
 
Men nu är vi igång. Jag hoppas om 6 månader kunna se vart vi är på väg, vilken nivå vi hamnar på eller vilka beslut som måste fattas. Jag vågar inte hoppas, jag vågar inte tänka. Nu gör vi bara. 
 
Veckoplaneringen är gjord så även månadsplanering och avstämningstillfällen. 6 månader.. blunda tuta och kör...
 
Har du någon stuktur på din ridning? planering? hur ser den ut?